Ingen koppling mellan akrylamid och bröstcancer
En stor amerikansk studie visar att den som äter mycket friterad mat inte löper högre risk att drabbas av bröstcancer än andra.
Akrylamid är ett ämne som bildas då socker reagerar med aminosoryran asparagin under upphettning. Det är denna process som ligger bakom den bruna färgen och den goda smaken på bakade, friterade och rostade livsmedel.
År 2002 rapporterade forskare på Livsmedelsverket att höga halter av akrylamid i maten orsakade cancer hos möss. Sedan dess har flera studier försökt klarlägga om samma koppling finns hos människor. År 2008 gjorde danska forskare en studie som visade att akrylamidhaltig kost ökar risken för bröstcancer. Men nu pekar alltså den amerikanska studien på att någon sådan koppling inte finns.
Enligt undersökningen kommer ungefär 30 procent av de kalorier genomsnittsamerikanen sätter i sig från livsmedel som innehåller akrylamid. Med hjälp av frågeformulär från kvinnor som ingår i the Nurses’ Health Study räknade forskarna ut hur mycket akrylamid varje försöksperson fått i sig 1991, 1995, 1999 och 2003. Av kvinnorna i studien hade 1 179 drabbats av bröstcancer under denna period. När forskarna jämförde förekomsten av tumörer med vad kvinnorna åt syntes ingen ökad risk för cancer i relation till högt intag av akrylamid.