Lundaforskare får Akzonobels pris
Två forskare belönas med 500 000 kronor för sin forskning och entreprenörsanda.
Priset på totalt 500 000 kronor bygger på en donation från Akzonobel till Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Priset har funnits i 39 år och går till personer eller organisationer som bidragit till tvärvetenskaplig forskning på ett förtjänstfullt sätt. Vartannat år delas priset ut i Sverige och vartannat år i Nederländerna.
Carl Borreback får priset för sina upptäckter av antikroppar som kan användas för att diagnosticera bröst- och prostatacancer. Thomas Laurell belönas för sin lab-on-a-chip-teknik för diagnos av samma sjukdomar.
Carl Borrebaecks och Tomas Laurells forskning har också lett fram till bildandet av flera nya företag. Thomas Laurell ligger bakom bolagen Picology, ISET och Erysave. Carl Borrebaeck har varit med och startat BioInvent, Alligator Bioscience och Immunovia.
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och prostatacancer den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Med hjälp av de tekniker Carl Borreback och Tomas Laurell utvecklat kan det i framtiden bli möjligt att med hjälp av ett enkelt blodprov visar om patienten lider av någon av dessa cancerformer. Blodprovet sätts på en kiselplatta täckt med olika antikroppar. Utifrån det mönster antikropparna bildar när de binder till provet är det sedan möjligt att avgöra vilken typ av cancer det rör sig om. Testen kan också visa hur stor risken är för återfall är.
Forskarna har också utvecklat en microchipteknik som kan separera olika celler ur blod. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna rena fram cancerceller ur patientens blod för att få en bild av hur cancern har spridit sig. Målet är att kunna mäta antalet tumörceller i blodet och på så vis se om tumören har svarat på behandlingen eller inte.
Prisutdelningsceremonin äger rum den 19 mars.