Experter granskar nanoteknik i mat
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har studerat potentiella risker med nanoteknologi i livsmedel och djurfoder, och rekommenderar försiktighet.
Bristen på beprövad metodologi och kunskap gör dock att ämnet bör omges med ett visst mått av försiktighet, tycker EFSAs experter. De säger att det krävs ytterligare forskning och studier på området, bland annat när det gäller hur ENM fungerar i biologiska vävnader och i matsmältningssystemet hos människor och djur.
Den vetenskapliga kommitténs ordförande, den italienske professorn Vittorio Silano påpekar också att bristen på tillgängliga fallstudier och data gör det svårt att dra tillfredsställande slutsatser. EFSAs experter efterlyser också utveckling och validering av rutiner och metoder för hur man ska kunna upptäcka, karaktärisera och kvalitifera ENM i livsmedel, djurfoder eller material som kommer i kontakt med dessa. De vill också se metoder för hur man kan studera toxicitet.
EU-kommissionen ska snart ta ställning till frågan. De behöver dock inte rätta sig efter EFSAs expertkommitté.