23948sdkhjf

Receptorer möjlig behandling mot RA

Genom att ge möss en speciell cellreceptor i löslig form har forskare vid Uppsala universitet lyckats bromsa sjukdomsförloppet vid ledgångsreumatism.
Personer som lider av reumatoid artrit, RA, producerar höga nivåer av antikroppar som reagerar med kroppens egna vävnader, autoantikroppar. Dess antikroppar binder till exempel till ledvävnaden och gör att immunförsvarets vita blodkroppar uppfattar vävnaden som främmande en inflammation uppstår.

I sin avhandling visar Sofia Magnusson att patienter med ledgångsreumatism har ett ökat uttryck av en viss receptor i ledvävnaden, Fc gamma-receptorn. Hon och hennes kollegor tror därför att överuttrycket av denna receptor förvärrar sjukdomförloppet. Sofia Magnusson testade därför en terapi på möss som går ut på att ge mössen denna receptor i löslig form, vilket gör att antikropparna i ledvävnaden blockeras för receptorerna på de vita blodkropparna. På så sätt uppfattar immunförsvaret inte vävnaden som något främmande och inflammationen uteblir. Försöken visar att de möss som behandlades med receptorn i löslig form blev mindre sjuka än kontrollmössen vilket tyder på att denna behandlingsstrategi skulle kunna användas för att utveckla nya läkemedel mot sjukdomen. Avhandlingen försvaras vid Uppsala universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063