Flamskyddsmedel förändrar beteendet
En ny avhandling visar att flamskyddsmedel samverkar och ger långvariga skador på nervsystemet. - Jag tycker att man borde väga in de här resultaten när man gör riskbedömningar, säger Niclas Johansson, som har skrivit avhandlingen.
De ämnen han har undersökt är polybromerade difenyletrar, PBDE, och perfluorerade kemikalier, PFC. PBDE används som flamskyddsmedel i bland annat textilier och elektronisk utrustning som datorer. PFC är samlingsnamnet för en grupp kemikalier som har ytaktiva egenskaper och som används för att bilda vatten-, fett-, och smutsavvisande ytor. Både PBDEer och PFCer återfinns i modersmjölk hos människor och även i hemmen exempelvis i damm.
Studien är gjord på nyfödda möss som har exponerats för PBDEer och PFCer under den snabba utvecklings- och tillväxtperioden av hjärnan.
- Min avhandling visar att de här ämnena påverkar minnet och inlärningen hos möss, säger Niclas Johansson. Dessutom ser jag att effekten är större efter fyra månader än efter två, så mössen påverkas mer i vuxen ålder, än vid själva exponeringen.
Han berättar också att nikotin, som påverkar samma område i hjärnan som PBDEer och PFCer, har olika effekt beroende på om mössen har exponerats för ämnena som nyfödda.
- De normala mössen blev aktiva av nikotinet, medan de som hade exponerats gick ner i aktivitet av nikotinet.