Boven bakom vinterkräksjukan identifierad
Vinterkräksjukan drabbar varje år många svenskar och i utvecklingsländer dör uppskattningsvis 200 000 barn varje år av sjukdomen. Forskare har nu visat att det många gånger handlar om samma underart av virus.
Den 23 april doktorerade han i virologi vid Linköpings universitet. Där har han, i olika miljöer, studerat en av de många varianter av virus som orsakar vinterkräksjuka. Johan Nordgren har tittat på viruset i både Sverige och Nicaragua i avfallsvatten, hos barn och vid ett utbrott av vinterkräksjuka i Sverige som orsakats av mat.
- Jag såg bland annat att bland dem som drabbades vid utbrottet orsakat av maten, var det de som är resistenta mot andra varianter av viruset som drabbades värst, säger Johan Nordgren.
Det är första gången ett sådant mönster syns hos virus som orsakar vinterkräksjuka.
- I vinterkräksjukevärlden är det här väldigt intressant, säger Johan Nordgren.
Resultatet är en antydan om att resistens mot en variant av virus gör dig mer mottaglig för andra typer.
Studien visade att det huvudsakligen är en typ av virus som orsakar vinterkräksjuka i Sverige. Virusen klarar temperaturskillnader bra och det kan vara en av orsakerna till att just den här typen konkurrerar ut andra varianter på vintern.
- Eftersom vi nu vet att det är en sort som är vanligast kan man fokusera behandlingen på just den typen av virus, säger Johan Nordgren.
Samma virussort som orsakar vinterkräksjuka i Sverige orsakar utbrott i Nicaragua under regnperioderna där.
- Vi vet egentligen inte varför samma virus orsakar utbrott i så olika miljöer, säger Johan Nordgren. Det spekuleras om att det kan ha att göra med att vi vistas mer inomhus och därmed tätare, men det är ännu osäkert.