Sociala nervceller kan bota dövhet
Rörliga bilder på nervceller ger forskare nya perspektiv på hur nervceller beter sig. Resultaten kan komma att användas för att behandla hörselskador, exempelvis genom celltransplantation.
De nya bilderna från Helge Rask Andersens grupp på hörselnervceller är unika. Cellerna beter sig på ett sätt som påminner om ett socialt beteende. De kan haka i andra celler eller röra sig framåt och ignorera andra celler. Tidigare har gruppen också lyckats odla mänskiga hörselnerver.
Idag har 1500 personer i Sverige så kallat kokleaimplantat – en hörapparat som tar emot och sänder signaler med hjälp av en elektrod och en radiosändare så att hjärnan uppfattar signalerna som ljud. Möjligheten att odla celler i kombination med de nya kunskaperna om hur nervceller beter sig, öppnar för nya behandlingar av både hörselskador och dövhet.
- Vår förhoppning är att celltransplantation på lite sikt ska bli ett verkligt behandlingsalternativ eller komplement till kokleaimplantat, säger Helge Rask Andersen.
Forskargruppen ingår i det europeiska forskningsprojektet Nano Ear, där ett av målen är att utveckla nya sätt att distribuera läkemedel som nanopartiklar. Nanopartiklarna kan ytbehandlas med tillväxtfaktorer och bli målsökande för exempelvis hörselnervceller.
- Behandling med tillväxtfaktorer som stimulerar kroppens egen förmåga att nybilda celler är ett möjligt sätt att gå vidare med forskningen, säger Helge Rask Andersen.