23948sdkhjf

Megasatsning på multiforskning

Nästa år inleds bygget av Maxlab IV, Sveriges hittills dyraste forskningsanläggning och en expansion av Maxlab III i Lund. Den 27 april undertecknades en avsiktsförklaring nu när parterna är överens om bland annat hur anläggningen ska finansieras.
- Vi har nu tillräckligt med information om vad som krävs och säkerhet kring finansiering för att påbörja projektet, säger Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet, som är en av huvudfinansiärerna.

Bygget av elektronacceleratorn Maxlab IV beräknas kosta 2,6 miljarder kronor i två etapper. Hösten 2008 godkände regeringen Maxlab IV och nu har parterna, bland andra Vetenskapsrådet, VINNOVA, Lunds universitet och Region Skåne, kommit så långt i den praktiska och finansiella planeringen att avsiktsförklaringen kunde skrivas under.

Avsiktsförklaringen innebär att parterna är överens om huvuddragen i planeringen och större delen av finansieringen.

- Egentligen är inte detta ett projekt för Lund, utan ett nationellt projekt. Andra universitet i Sverige har också skrivit på och kommer vara med och finansiera både byggnation och drift, säger Pär Omling.

Anläggningen kan användas för unika experiment inom alla naturvetenskapliga områden. Maxlab IV är en utökning av Maxlab III, där det idag finns tre ringar. I ringarna skjuts elektroner i ett magnetfält. Då avger elektronerna synkrotronljus som är ljus som täcker alla våglängder, från radiovågor till röntgenvågor. Den fjärde ringen med en omkrets på 500 meter kan till exempel användas för att få fram bilder av mycket små saker, såsom en bakterie eller proteinstrukturen i ett virus.

De totala investeringskostnaderna i första etappen som inleds 2010 beräknas hamna på runt 1,1 miljarder.

- Sedan tillkommer 500-600 miljoner för experimentutrustning och ytterligare en kostnad för byggnation, säger Pär Omling, Vetenskapsrådet som huvudsakligen ska bidra med finansiering till själva ringen och den så kallade lampan som skjuter ut elektronerna.

Det är förbättrad nanoteknik som skapar ett behov av bättre metoder för att undersöka material. MAX IV kommer att bli 100 gånger mer effektiv än alla andra synkrotronljusanläggningar i hela världen. Därför finns ett internationellt intresse för anläggningen. Elektronerna skjuts genom ringarna och utmed dem finns experimentstationer.

I experimentstationerna finns det öppningar. Där kan ljuset fångas upp och användas i olika experiment. De stationerna kommer att finansieras av industri och av andra länder.

- Vi har till exempel läkemedelsföretag, Danmark, Finland och några baltiska länder som är intresserade, säger Pär Omling. .

Beslutet om Maxlab IV har också betydelse för de pågående diskussionerna om var jätteforskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, ska byggas.

- Det är komplementära tekniker och avsiktsförklaringen för Maxlab IV är positiv för den diskussionen. Om de fattar ett rationellt beslut hamnar ESS-anläggningen i Lund, säger Pär Omling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066