23948sdkhjf

Crafoordmiljoner till biomedicin

- Ett fantastiskt generöst bidrag och strategiskt mycket genomtänkt. Det här kommer att få stor betydelse för Lunds universitet, säger rektor Per Eriksson. Pengarna ska både gå till utrustning och förlängning av två professurer.
Crafoordska stiftelsen har donerat 17 miljoner kronor till Lunds universitets strategiska forskning inom de prioriterade områdena biomedicin, molekylär proteinvetenskap och mänskliga rättigheter.

Fem miljoner kronor ska gå till ett transmissionselektromikroskop till den biomedicinska forskningen. Transmissionselektromikroskopi är en grundläggande teknik som kan användas brett inom både experimentell grundforskning och mer kliniknära forskning. Därför kommer satsningen att vara av strategisk betydelse för många forskare.

Mikroskopet har extremt hög upplösning och gör det möjligt att utforska hur människokroppen fungerar i friskt och sjukt tillstånd, genom att studera vävnaders och molekylers strukturer på detaljnivå. Utrustningen ska placeras vid Lunds universitets nya Bioimaging Center.

De övriga tolv miljonerna går att i ytterligare fyra år finansiera två professurer, som tidigare inrättats genom Crafoorddonationer. Det är dels den nya professuren i molekylär proteinvetenskap som innehas av Sara Snogerup Linse, dels professuren i mänskliga rättigheter som innehas av Hans Ingvar Roth. Båda professurerna och forskningen inom dessa områden garanteras genom donationen till och med 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063