23948sdkhjf

Snabbt blodprov visar malariasmitta

Snabbtestet för malaria var ett efterlängtat verktyg på många håll i världen. - Det här kan innebära en mindre revolution för vården av malariasjuka i de fattiga länder som är mest drabbade, säger Anders Björkman.
Nu presenterar forskare vid Karolinska Institutet den första uppföljningsstudien av malariatestet.

– Eftersom de testmetoder som annars finns att tillgå är för komplicerade och dyra för de flesta vårdcentraler i exempelvis Afrika, medicinerar man mot malaria så fort en patient har feber, säger professor Anders Björkman, som lett studien vid Karolinska Institutets, KIs, forskningsenhet på Zanzibar i Tanzania.

Med bättre och billigare diagnosverktyg kan behandlingen istället riktas till patienter som faktiskt behöver den. Dessutom kommer bättre metoder för att diagnostisera sjukdomen på sikt innebära bättre möjligheter att kartlägga utbredningen av malaria i världen. Det ökar möjligheten att utveckla kontrollstrategier ytterligare och det är ett viktigt steg i kampen mot malaria.



Studien gjordes på fyra vårdcentraler
och totalt 1 887 barn och vuxna på Zanzibar. En underökningsgrupp diagnostiserades på traditionellt vis med vanlig läkarundersökning, medan den andra gruppen testades med snabbtestet malaria RDT, rapid diagnostic tests. Andelen som kom att behandlas för malaria i RDT-gruppen var 36 procent och i den andra gruppen var siffran 85 procent.

Årligen infekteras uppskattningsvis 300 miljoner människor med malaria och två miljoner dör varje år till följd av sjukdomen. Idag kan malaria behandlas men inte botas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078