23948sdkhjf

VR-tjänst ska ge nya antibiotika

Daniel Daley vid Stockholms universitet har tilldelats en forskartjänst av Vetenskapsrådet. Hans forskning syftar bland annat till att upptäcka nya måltavlor för bakteriedödande ämnen.
Daniel Daley har fått en heltidstjänst som forskare i bakteriella infektionsmekanismer via ämnesrådet för medicin vid Vetenskapsrådet. Daniel Daley disputerade inom biokemi vid University of Western Australia 2001 och har sedan dess varit postdoktor i fyra år vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet. Sedan 2005 har han forskningsassistent på samma avdelning.

Daniel Daleys forskning syftar till att identifiera bakteriers membranproteiner och ta reda på hur de fungerar. Omkring 30 procent av membranproteinerna är ännu inte kartlagda och det är dessa Daniel Daley ska studera. Han och hans kollegor ska också ta reda på om några av proteinerna kan fungera som måltavlor för nya antibakteriella läkemedel. Målet är sedan att hitta substanser som kan ersätta dagens antibiotikapreparat eftersom allt fler bakteriestammar blir resistenta mot dessa.

En anställning via Vetenskapsrådet kan innehas under maximalt sex år, med omprövning efter tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074