23948sdkhjf

Läkemedelsstent minskar risken för ny hjärtinfarkt

Behandling med läkemedelstäckta stentar ökar inte risken för återfall som tidigare studier pekat på. Istället sjunker återfallsrisken för högriskpatienter med 70 procent.
En ny studie visar att hjärtinfraktspatienter som behandlas med läkemedelsstent inte löper högre risk att drabbas av ny hjärtinfarkt jämfört med patienter som behandlas med vanlig stent. En stent är en nätformad metallcylinder som förs in i blodkärlet vid ballongvidgning som i dag är standardbehandling vid kärlförträngningar.

Studien som gjorts är en femårig uppföljning av alla patienter i Sverige, cirka 50 000 personer, som behandlats med PCI, antingen med vanlig stent eller stent beklädda med ett lager cellhämmande läkemedel. Data har hämtats ur kvalitetsregistret Swedish Coronary Angiography and Angioplasty Registry, SCAAR. Registret förvaltas av Uppsala Clinical Research Center, UCR, ett samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.



Resultaten av den nya studien visar
att behandling med läkemedelsstent minskar uppkomsten av nya kärlförträngningar med 70 procent hos högriskpatienter. Den minskade återfallsrisken gäller både patienter med akut hjärtinfarkt och kärlkramp.

En tidigare svensk forskningsrapport visade på ökad dödlighet vid behandling med läkemedelstent jämfört med metallstent. Forskarna trodde att orsaken till detta var en ökad risk för blodpropp. Men när de följde upp en större patientgrupp visade det sig att de som drabbats av blodpropp behandlats under första delen av år 2003 innan läkarna hunnit få tillräcklig erfarenhet av den nya tekniken. Efter 2003 sågs ingen ökad risk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078