23948sdkhjf

Antikropp kan bli nytt antibiotikum

Lunginfektioner hos patienter med cystisk fibros kan förhindras med hjälp av en antikropp som angriper bakteriens svans.
I en avhandling som försvaras vid Uppsala universitet visar Elin Nilsson att antikroppen IgY från hönsägg kan förebygga lunginfektioner hos patienter med cystisk fibros.

Cystisk fibros, CF, är en ärftlig sjukdom. Det finns omkring 600 personer i Sverige som har CF. Ett av de största problemen för CF-patienter är att de drabbas av upprepade lunginfektioner, framförallt orsakade av bakterien Pseudomonas aeruginosa. De första infektionerna brukar kunna botas, men med tiden blir patienterna ofta kroniskt infekterade. Infektionen leder till att lungorna skadas och lungfunktionen försämras. Ibland blir skadorna så allvarliga att patienten måste få en lungtransplantation.

Elin Nilsson och hennes kollegor har låtit 17 CF-patienter skölja munhålan med en lösning innehållande IgY mot Pseudomonas. Behandlingen pågick i upp till 12 år. Resultaten visade att de patienter som behandlats med IgY mer sällan fick infektioner med bakterien. Bakterierna hindras nämligen från att vandra ner i lungorna eftersom de oskadliggörs av antikropparna redan i munnen. Elin Nilsson visar i sitt arbete att IgY-antikropparna binder till proteinet flagellin som bygger upp bakteriens svans, flagellin som den använder för att röra sig. Flagellen är viktig för bakteriens förmåga att infektera värden.



En av fördelarna med IgY
är att bakterierna inte kan utveckla resistens mot behandlingen. Forskarna håller nu på att sätta upp en större studie för att bekräfta resultaten, vilket krävs för att få ut IgY på marknaden. Eftersom det finns för få patienter i Sverige, måste den utföras internationellt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079