23948sdkhjf

Bakteriers svaghet sitter i håret

Små störningar räcker för att förkorta tiden en bakterie lyckas hålla sig fast vid en värdcell. Utan förmågan att hålla sig fast kan bakterien inte infektera andra celler visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Bakterier har en förmåga att klamra sig fast vid sina värdceller vid till exempel extremt lågt pH, som i magen, eller när mekaniska krafter sliter i dem, som i urinledaren. Bakteriens svaghet ligger i de hår eller organeller, som omger den och som den använder för att hålla fast vid värdcellen. Dessa organeller är mycket töjbara och kan tänjas till tio gånger sin normala längd om något drar i bakterien. Vid förändringar som gör att de inte kan tänja sig eller om andra mekaniska egenskaper rubbas klarar bakterien inte att hålla sig kvar lika länge vid en värdcell.

- Detta kan i ett vidare perspektiv vara högst intressant när det gäller att motverka bakteriers möjligheter att binda till värdceller, säger Oscar Björnham, som har skrivit avhandlingen.

Oscar Björnham har använt en optisk pincett i sin undersökning. Det är ett verktyg där mikrometerstora objekt, exempelvis bakterier, kan fixeras och manipuleras med hjälp av laserljus. Med samma metod kan ytterst svaga bindningskrafter, som hos en bakterie som klamrar sig fast, mätas med stor noggrannhet.

- Nyckeln till att förstå och i slutändan förhindra många världsomfattande infektionssjukdomar kan mycket väl ligga i en kartläggning av dessa organeller och deras samspel på molekylär nivå, säger Oscar Björnham.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113