23948sdkhjf

Skadliga ämnen förbjuds i EU

Nio miljöfarliga ämnen som används till bland annat impregnerat papper, golvpolish och brandsläckningsskum blir i princip förbjudna. Det beslutade Europaparlamentet den nionde maj.
Sverige har tidigare föreslagit att perfluoroktansulfonat, PFOS, skall ingå i konventionen och ämnet är en av de kemikalier som nu kommer att regleras. Ett tillägg till Stockholmskonventionen innebär nu en kraftig begränsning av nio så kallade POP-ämnen, persistant organic pollutants, där PFOS ingår. Beslutet gäller samtliga EU-länder och innebär nästan en fördubbling av antalet POP-ämnen som regleras i konventionen.

Det finns inga kända nedbrytningar av POP-ämnen i naturen. De sprids också över stora områden och det gör att den typen av ämnen finns på platser där de aldrig har använts. Bland annat har POP-ämnen som länge har varit förbjudna i Sverige, ändå hittats i bland annat modersmjölk hos svenska kvinnor. PFOS är skadliga särskilt för vattenlevande organismer, där det är känt att de bland annat stör reproduktionen och är cancerframkallande.

Beslutet innebär inte ett totalt förbud, men en kraftig begränsning av hur stora mängder av POPs-ämnena som får finnas i produkter. Ett antal användningsområden undantas också från bestämmelserna, såsom fotoplåtar och hydrauloljor inom flygindustrin. I beslutet ingår att en global övervakningsplan skall bidra till att klargöra i vilka mängder de här ämnena finns i miljön idag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078