23948sdkhjf

Stor och liten i lovande samarbete

Ökad kunskap och bättre behandling av åderförkalkning. Effekter på flera plan är förhoppningen hos ett litet svenskt forskningsföretag som startar ett samarbete med en läkemedelsjätte.
-Mercks intresse för de mekanismer vi jobbar med är en bekräftelse på att arbetssättet fungerar, säger Jesper Tegnér, forskningschef på Clinical Gene Networks, CGN, och professor i beräkningsbiologi vid Karolinska Institutet.

Ambitionen med det tvååriga samarbetet är att öka förståelsen för hjärt- kärlsjukdomar och ett särskilt fokus kommer att ligga på ateroskleros, eller åderförkalkning. Samarbetet ligger mellan CGN och Rosetta Inpharmatics LLC, som ägs av Merck.



CGN jobbar med en databas
där patienter med allvarlig åderförkalkning finns samlade. När forskare letar efter molekylära mekanismer börjar de vanligtvis med en kandidatgen eller -molekyl, för att sedan gå vidare till djurmodeller och i slutskedet människor.

- Vi har tagit fram en systembiologisk modell, där vi börjar med att titta på vävnader från drabbade människor och ser vilka gener som är aktiva där, säger Jesper Tegnér.



Han berättar att de har jobbat
med den här omvända modellen i flera år och att Merck har gjort detsamma.

- De kontaktade oss under 2007 och var intresserade av vårt arbete, säger Jesper Tegnér.

I samarbetet kommer bolagen att samköra sina databaser.

- Vi har ännu bara skrapat på ytan av vår databas och med deras material tror vi att samarbetet kan ge bra gemensamma vetenskapliga publikationer, säger Jesper Tegnér.

Bolagen kommer att dela på rättigheterna kring eventuella upptäckter men inga ekonomiska utbyten ingår i dagsläget. Jesper Tegnér är förhoppningsfull om ett fortsatt samarbete även efter de två första åren. Någon form av större samarbetspartner är nödvändig och han tror att Merck kan vara intresserade även fortsättningsvis. CGN är också öppna för att ta in investerare, för att kunna utöka personalstyrkan kring samarbetet med Merck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087