23948sdkhjf

Blodenzym har dubbel uppgift

Koagulation och immunförsvar går delvis hand i hand. I en ny avhandling visar forskare från Stockholms universitet hur ett känt enzym för koagulering spelar en roll i immunförsvaret.
Ett enzym i koagulationsprocessen har visats spela en betydande roll för immunförsvaret hos bananflugor. Enzymet får bakterier eller andra mikrober att fastna i den väv som bildas när blodet koagulerar. Det hindrar mikroberna från att sprida sig i kroppen och orsaka infektioner på flera ställen.

- Vi vet inte riktigt vad som händer när de har fastnat där, men vi misstänker att detta har betydelse för hur immunförsvaret sedan reagerar på mikroberna, säger Christine Wilhelmsson som har skrivit avhandlingen vid institutionen för molekylärbiologi och funktionsgenomik vid Stockholms universitet.

Hon har i samarbete med en forskargrupp från Lund kunnat visa att samma enzym är aktivt och har den här funktionen hos människor.

- Det finns flera exempel på att insektsforskning har lett till viktiga upptäckter hos människor, säger Christine Wilhelmsson.

Hos bananflugor är funktionen viktig, eftersom de har ett öppet blodsystem utan kärl. De har därför ett större behov än människor av att kunna stoppa bakterier från att spridas i kroppen.

- Att både människor och bananflugor har enzymet, med samma funktion, visar att det här är en evolutionärt sett gammal mekanism, säger Christine Wilhelmsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094