23948sdkhjf

Nya tumördödande molekyler funna

Två molekyler som återaktiverar cancercellers självmordsprogram har identifierats av forskare vid Karolinska Institutet.
Alla kroppens celler innehåller proteinet p53 som har till uppgift att upptäcka mutationer i cellens arvsmassa. När det uppstår skadliga förändringar i DNAt sätter p53 i gång cellens själmordsprogram, apoptosen, för att förhindra att cellen delar sig och för mutationerna vidare. På så sätt hindrar p53 cancerceller från att växa och bilda tumörer. Många tumörer har dock hittat ett sätt att slå ur p53s funktion och kan på så sätt fortsätta att växa.

Nu har forskare vi Karolinska Institutet identifierat två molekyler som kan aktivera p53 igen och på så sätt få tumörceller att dö. Studien visar att den ena molekylen, PRIMA-1, kan hämma tumörtillväxten hos möss. Klas Wiman, som lett studien, och hans kollegor tror att PRIMA verkar genom att återställa strukturen på muterat p53 så att det kan binda till DNA igen.

Den andra molekylen som kan få p53 att fungera igen, RITA, har identifierats av Galina Selivanova. Detta protein har också visat sig kunna döda cancerceller hos möss. Till skillnad från PRIMA fungerar RITA i tumörceller där p53 inte är muterat. RITA verkar i stället genom att häva blockering av p53 med molekylen HDM-2. Studierna visar att RITA inte har någon skadlig effekt på normala celler vilket gör att molekylen har bra förutsättningar för att kunna utvecklas till läkemedel, tror forskarna.



Enligt de nya rönen förstärker
också PRIMA och RITA varandras effekt vilket gör att de skulle kunna kombineras i ett preparat. PRIMA-1 ska testas i kliniska studier senare i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.075