23948sdkhjf

Två timmar i stadsluft illa nog

Luftföroreningar ger ökad dödlighet i hjärtsjukdomar, men forskarna vet inte hur sambandet ser ut. Ny forskning från Karolinska Institutet, KI, tar dem ett steg närmare svaret.
Med sämre luftkvalitet är risken att drabbas av kammararytmi – elektriskt kaos i hjärtmuskulaturen, eller hjärtrusning – högre. Efter bara två timmar i stadsluft med högre partikelhalter, är effekten mätbar. Det visar Petter Ljungmans doktorsavhandling från KI.

– Den positiva sidan är att man kan minska riskerna genom att förbättra miljön, säger Petter Ljungman.

Han har också sett att genetiska variationer har betydelse för hur känslig en person är för dålig luft. Det visade han i en annan studie med 1 000 personer i Europa, som tidigare har haft en hjärtinfarkt. Luftföroreningar är sedan tidigare förknippat med död i hjärtsjukdom.

- Men vi ville se vilka mekanismer som ligger bakom sambandet och undersöka om det är via inflammation som hjärtproblemen uppstår, säger Petter Ljungman.

IL-6 är ett protein som sedan tidigare är förknippat med hjärtsjukdom och död vid förhöjda nivåer. Proteinet startar immunreaktioner i kroppen. Petter Ljungman och hans kollegor undersökte hur luftföroreningar påverkar nivåer av IL-6 i blodet och om variationer i IL6-genen påverkade det här sambandet.

- Vi såg att variationer i genen gör att olika personer reagerar olika starkt på dålig luft, säger Petter Ljungman.

Forskarna kunde visa att vissa personer reagerade med just inflammation när de exponerades för luftföroreningar. Om högre IL-6 nivåer i större utsträckning faktiskt leder till hjärtproblem i större utsträckning vet de dock inte.

- Men det ser inte ut att vara en fördel att immunförsvaret reagerar på luftföroreningar, säger Petter Ljungman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063