23948sdkhjf

Tre nya hedersdoktorer vid Sahlgrenska

En benskörhetsprofessor, en arbetsterapeut och psykologiprofessor har utsetts till hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin.
Sven G Carlsson, professor emeritus i psykologi vid Göteborgs universitet, är en av de tre nya hedersdoktorerna. Sven G Carlsson har haft en central roll i det samarbete som bedrivs mellan de odontologiska och psykologiska institutionerna samt Folktandvården för att förbättra bemötandet av patienter med tandvårdsrädsla. Sven G Carlsson har också bidragit till att vårdpsykologi och beteendevetenskap numera ingår i undervisningen vid dessa institutioner.

Inga-Britt Lindström, ordförande Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, blir också hedersdoktor. Hon har under 30 år verkat för arbetsterapins utveckling inom både utbildning, forskning och praxis. Inga-Britt Lindström har också aktivt bidragit till att arbetsterapi nu är ett eget forskningsområde med utbildningsprogram på både grund-, avancerad- och forskarnivå.

John A Kanis, professor emeritus i medicin vid Sheffield University, Storbritannien, har också utsetts till hedersdoktor. Han är professor emeritus i medicin och chef för WHO Collaborating Centre for Metabolic Bone Diseases vid Sheffield University. Han är också ordförande i International Osteoporosis Foundation. John A Kanis har i många år samarbetat med osteoporosforskare vid Sahlgrenska akademin. Han forskar själv inom allt ifrån grundläggande benfysiologi till frakturepidemiologi. Under de senaste tio åren har han på uppdrag av WHO lett en internationell forskningsgrupp som utvecklar en modell för beräkning av frakturrisk där bland annat forskare vid Sahlgrenska akademin ingår.

Promoveringen av de nya hedersdoktorerna sker den 30 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078