23948sdkhjf

Ett klipp bestämmer tempot när proteiner bildas

tRNA är cellens leverantör av byggmaterial till de viktiga proteinerna. Hur bra tRNAt fungerar varierar och Fredrik Petterssons avhandling visar en av orsakerna.
Extrabyggstenar runt generna för tRNA påverkar mängden moget tRNA och därför indirekt mängden protein en bakterie kan tillverka. Det påverkar hur bra bakterien klarar sig. Dessa byggstenar, nukleotider, på tRNAt har Fredrik Pettersson studerat i sin avhandling vid Uppsala universitet. I den visar han att särskilt ett par av byggstenar på DNAt är viktiga för tRNAts funktion.

- Två tRNAn ska kanske bli likadana, men beroende på vilka nukleotider som sitter i änden kommer de att fungera olika bra i slutändan, säger Fredrik Pettersson.

Det beror på att när tRNAt har bildats med DNA som mall, så är det inte moget.

För att kunna göra sitt jobb och transportera de aminosyror som proteiner består av, skall tRNAt justeras, klippas. Det är här Fredrik Petterssons extrabyggstenar spelar en viktig roll. En viss kombination av byggstenar kan få klippningen att gå långsamt eller snabbt. Klippningen kan också ske på olika sätt, vilket gör att slutprodukten – det mogna tRNAt – blir olika effektivt.

Vissa kombinationer av byggstenar är vanligare än andra. Det gör att forskarna kan använda kombinationerna för att lära sig om bakteriernas evolutionära utveckling och urskilja när en bakteriesort avviker.



Fredrik Pettersson har också sett
att stället där DNAt öppnar sig inför att kopiera sig självt verkar ha betydelse. Gener som sitter nära öppningsstället ger statistiskt sett mer tRNA. Det sambandet är något som Fredrik Petterson skulle vilja gå vidare och undersöka närmare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062