23948sdkhjf

Klartecken för ny cancerstudie

Läkemedelsverket har godkänt fas I studien av Apreas läkemedelskandidat för behandling av prostata- och blodcancer.
Svenska Aprea har fått grönt ljus för att börja testa substansen APR-246 på människor. APR-246 är en variant av den lågmolekylära substansen PRIMA som i studier på möss visat sig kunna döda cancerceller. Aprea grundades 2003 av forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Innovations och bygger på forskning kring proteinet p53 som finns i alla kroppens celler. Proteinet skyddar oss från cancer genom att få celler med skadat DNA att begå självmord, apopotos. Vid cancer är p53 ofta satt ur funktion vilket gör att tumörcellerna kan fortsätta att dela sig ohämmat. APR-246 återställer funktionen hos p53 vilket gör att cancercellerna dör.

- Vi har sett i djurstudier att den här substansen har en mycket bättre biverkningsprofil än cytostatika. Eftersom p53 bara är inaktiverat i just cancerceller så påverkas inte friska celler, säger Tomas Uhlin, vd för Aprea.

Fas I studien av APR-246 påbörjas nu i maj och beräknas pågå till slutet av 2010. I studien ingår 36 patienter med olika former av hematologisk cancer som myelom och leukemi samt patienter med prostatacancer. Alla försökspersoner har tidigare behandlats utan resultat med de terapier som finns att tillgå mot dessa cancerformer i dag.



Som mått på substansens effekt
används förhållandet mellan olika celltyper i blodet för blodcancerpatienterna och markören prostataspecifikt antigen, PSA, för patienterna med prostatacancer.Eftersom djurförsöken visar att cancercellerna går i apoptos vid behandling med APR-246 kommer forskarna också att undersöka om samma sak händer i människa.



Studien kommer att genomföras
vid fem kliniker i Uppsala, Örebro och Stockholm. Varje patient kommer att behandlas med en dos APR-246 via venös infusion under två timmar, fyra dagar i sträck. Försökspersonerna kommer att delas in i grupper om tre som kommer att få olika doser av preparatet för att ta reda på vilken dos som är den optimala.

- Av säkerhetsskäl behandlar vi bara en patient åt gången. Det är därför studien kommer att ta så pass lång tid trots att det är en relativt liten patientgrupp det handlar om, säger Tomas Uhlin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093