23948sdkhjf

Klinisk forskning i fokus

I Kungsträdgården i Stockholm samlades idag utställare från näringsliv och akademi med klinisk forskning som gemensam nämnare.
Dagens höjdpunkt var ett rundabordssamtal med representanter från både privat vårdsektor, industri, akademi och politik. Carola Lemne, vd vid Praktikertjänst, tog upp sambandet mellan bra forskning och bra vård, en punkt som engagerade alla i panelen.

Moderator i panelsamtalet var Pierre Lafolie , verksamhetschef vid Karolinska Trial Alliance, KTA, som också arrangerade forskningsdagen. En av hans frågor till panelen var varför inte fler människor vill delta i kliniska prövningar. Carola Lemne tog upp bristen på hjältar inom forskningen som en förklaring, och efterlyste politiker som brinner för forskning. I panelen ingick också bland andra Olle Stendahl, statlig utredare för svensk klinisk forskning, Måns Rosén, generaldirektör vid SBU och Sverker Ljunghall, forskningschef vid Astrazeneca.

Forskningens relation till politiken uppmärksammades också.

- De kan inte forskningen, politikerna, hävdade Olle Stendahl.

Carola Lemne motsatte sig inte det, men framhöll att politikerna sällan uppmuntras för sina insatser. Måns Rosén sa att forskarna måste lära sig att motivera varför deras forskning är viktig, och här var de flesta i panelen eniga.

På dagens agenda fanns också bland annat en politikerdebatt, med representanter från riksdagspartierna och musikunderhållning.

Syftet med dagen var dels att öka kunskapen om klinisk forskning, dels att öka intresset för allmänheten att delta i kliniska studier. Besökare kunde anmäla intresse och på så vis få möjlighet att komma med i det register som upprättas över personer som kan tänka sig att delta i kliniska studier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078