23948sdkhjf

Sverige populärast på BIO2009

Rekordmånga besökare kom for att höra Jonas Frisén från Karolinska Institutet berätta om svensk stamcellsforskning.
Över 50 personer kom for att höra det senaste inom svensk stamcellsforskning under torsdagens seminarium vid BIO2009 i Atlanta. Det är besöksrekord för de internationella FoU-sessionerna pa årets upplaga av BIO. Seminariet anordnades av Karolinska Institutet, Invest in Sweden Agency och SwedenBio.

- Vi är jätteglada att det blev sådan uppslutning. Det kanns väldigt kul att kunna visa att Sverige är framstående inom ett så viktigt och banbrytande område trots att vi är ett litet land, sade Mats Berggren, vd for SwedenBio.

Under foreläsningen gav stamcellsforskaren Jonas Frisén fran Karolinska Institutet, KI, en överblick av vad stamceller är och hur de kan komma både patienter och forskare till nytta.

- Stamcellesterapier är inte langre science fiction. Bade benmärgsstamceller och hudceller används dagligen for transplantation pa klinikerna och forskning pågår för att hitta stamcellsbaserade behandlingar för bland annat Parkinsons sjukdom, hjärtinfarkt, diabetes och cancer, sade Jonas Frisén.

Han berättade också om ett nyutvecklat verktyg for att bestämma åldern på celler som tagits fram av honom och hans kollegor vid KI. Precis som vid arkeologiska fynd utnyttjar forskarna innehållet av kol-14 i cellerna för att se hur gamla de ar. Tack vare tekniken har KI-forskarna bland annat kunnat visa att hjärtats celler långsamt fornyas under hela vår livstid.

- Tack vare den har kunskapen hoppas vi att det ska bli möjligt att utveckla läkemedel som främjar nybildningen av hjärtceller for att behandla patienter med hjärtinfarkt, sade Jonas Frisén.

Som ett exempel på tillämpning av stamcellsforskning presenterade Lilian Wikström, forskningschef på Neuronova, några av företagets projekt. Neuronova testar just nu en substans för behandling av amyotrofisk lateral skleros, ALS, i klinisk fas I/II och ett preparat for behandling av Parkinsons sjukdom är på väg in i klinisk fas II. Resultat fran båda studierna väntas under 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064