Genjakt ger svar om bröstcancer
Nästan hundra gener som påverkar chansen att överleva bröstcancer har identifierats av forskare vid Göteborgs universitet.
Forskarna har studerat tumörer både från personer som inte har överlevt bröstcancer och från patienter som har överlevt minst tio år efter diagnosen. De har letat efter förändrade gener i DNAt och i mRNAt, som bildas med DNA som mall. De gener som är förändrade i DNA och som avspeglas i mängden producerat mRNA, är särskilt intressanta.
En sådan gen är den som kodar för proteinet BTG2. Den finns i den utökade gruppen om 43 gener och de hittade den när de undersökte ett nytt material från 144 patienter. Bland dem som hade överlevt mer än fem år, uttrycktes genen för BTG2 oftare i tumörerna. Det är sedan tidigare känt att BTG2 har betydelse för cancer.
- Men man har inte kunnat koppla proteinet till överlevnaden förut, säger Khalil Helou, docent i experimentell onkologi och Elin Karlssons handledare.
Han vill gå vidare och studera fler gener som är förändrade, för att kunna identifiera proteiner som påverkar tumörcellsutvecklingen och därmed överlevnadschanserna vid bröstcancer.