23948sdkhjf

"Forskarsamhället kan inte andas ut"

Vetenskap & Allmänhets årliga rapport visar på en försiktigt positiv antydan för allmänhetens förtroende för forskare på kort sikt, men den långsiktiga trenden ser annorlunda ut.
Sex av tio svenskar – 58 procent – har förtroende för forskare, men det är en minskning med fyra procentenheter under det senaste året. Andelen som uppger att de har lågt förtroende för forskare har dock inte ökat. Det betyder att fler är osäkra och väljer att inte uttala sig alls om sitt förtroende för forskare. Minskningen har också avtagit något, men enligt rapporten finns det flera exempel på nedåtgående förtroendekurvor.

I förra årets rapport konstaterades att forskarsamhället skulle kunna andas ut, om det visade sig att trenden vände. Eftersom den inte har vänt, utan snarare verkar fortsätta att peka nedåt, skriver Vetenskap & Allmänhet att forskarsamhället inte kan andas ut ännu.



En försiktigt positiv
del av rapporten visar, att då många institutioner tappade förtroende under krishösten 2008, steg förtroendet för universiteten med försiktiga två procentenheter.

Förtroendet är dock högt för till exempel medicin, teknik och naturvetenskap, jämfört med exempelvis samhällsvetenskap och humaniora. I samtliga grupper har 15-19-åringar ett lägre förtroende för de nämnda ämnesområdena, än genomsnittet.



Vetenskap & Allmänhet
, VA, har gjort undersökningen tillsammans med SOM-institutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063