Unik studie talar för biomedicin
Ett svenskt forskningsprojekt har jämfört kemiska mediciner med nyare biomedicin.
- Skillnaderna är inte gigantiska, men vår studie talar för biologiska TNF-hämmare, säger Johan Bratt vid Reumatologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.
Han och forskare från Karolinska institutet och Lunds universitet har designat studien, som syftar till att jämföra biologiska läkemedel med kemiska. De har studerat 487 personer med RA från flera behandlingsställen i Sverige, under sex år.
De som ingick i studien var personer som inte svarade på standardbehandling med Methotrexate. I dagsläget väljer den behandlande läkaren då mellan behandling med biologiska TNF-hämmare och två äldre preparat i tablettform.
- Som det är nu är det godtyckligt vilken behandling patienter får. Vår studie gör att riktlinjerna kan bli lite tydligare, säger Johan Bratt.
Det är dock inte självklart att det biologiska behandlingsalternativt alltid är bättre. De är dyrare och ges i droppform en gång i månaden, medan patienten själv tar den äldre medicinen som en tablett en gång om dagen.
Just nu jobbar forskarna med en hälsoekonomisk studie, där de förutom själva behandlingskostnaden väger in kostnader för bland annat sjukskrivning och färdtjänst. De första resultaten från den studien presenteras på en kongress i USA i oktober.