23948sdkhjf

Norge vill ha svensk kompetens

- Vi får tillgång till viktig norsk teknologi, säger Johan Schnürer. Som en del av det norska projektet Biomass to Biogas kommer norska forskare att samarbeta med Johan Schnürer och hans kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
- De kontaktade oss och frågade om vi ville lämna in en gemensam ansökan till det norska forskningsrådet, säger Johan Schnürer.

Nu inleds samarbetet, där forskarna inom Mikrodrive vid SLU ska fokusera på slutstegen i de biologiska processerna i vilka avfall och andra rester ska bli biogas. De kommer också att följa upp vad som händer när restprodukter från biogasframställningen används som gödningsmedel och hur de påverkar miljön.

Universitetet för miljö och biovetenskap , UMB, i Norge, Bioforsk och miljöteknikbolaget Cambi ska samarbeta med uppsalabaserade Microdrive. I våras fick projektet ett anslag inom Biomass to Biogas, på 20 miljoner norska kronor.



I biogasprocessen omvandlas
exempelvis hushållsavfall och rester från etanolproduktion, till biogas. Ett hundratal mikroorganismer är inblandade i processen och en del av forskningen syftar till att optimera processen. Även här bildas dock restprodukter, som i största möjliga mån skall gå att använda.

- Det är ju meningen att allt skall kunna användas. Annars blir det inte så hållbart som det måste vara, säger Johan Schnürer.

De restprodukterna är rika på kväve och mineraler och används som gödningsmedel. SLU-forskarna kommer att studera vad dessa gödningsmedel har för inverkan på miljön.



Inom ramen för samarbetet
kommer Microdrive att få två gästprofessorer eller forskare på 20 procent finansierade, samt ett antal norska doktorander som kommer till Sverige.

- Framförallt är samarbetet ett tecken på att SLUs biogasforskning håller hög klass. Dessutom får vi genom samarbetet med Cambi tillgång till viktig teknologi och vi kommer att publicera resultaten gemensamt, säger Johan Schnürer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062