Danskt kluster tappar
Ett expertråd, skattelättnader och en ny såddfond behövs för att få Region Hovedstaden att överleva den hårdnande globala konkurrensen. Det visar en jämförelse mellan fyra av världens främsta biotech-kluster gjord av bland annat Dansk Biotek.
stark position internationellt. Inte sällan har svenska forskare och analytiker framhållit Danmark som en förebild när det gäller att få forskning och industri inom life science att blomstra. Men nu visar en rapport att klustret på den danska sidan av Medicon Valley riskerar att halka efter i den globala konkurrensen.
För att ta reda på hur förutsättningarna för life science industrin kan förbättras tog region Hovedstaden initiativet till rapporten Rammebetingelser i internationalt førende biotekregioner. Rapporten har sammanställts av branschorganisationen Dansk Biotech, danska läkemedelsindustriföreningen, LIF, och Region Hovedstaden. Syftet med undersökningen var att kartlägga förutsättningarna i Hovedstadsregionen och jämföra dem med fyra av världens främsta biotech-regioner: Boston i USA, Cambridge i Storbritannien och Stockholm-Uppsala. Undersökningen presenterades i mitten av maj och bygger på intervjuer med forskare och investerare, representanter från företag, inkubatorer, regionala myndigheter, samt bransch- och klusterorganisationer.
- Det går fortfarande bra för den danska biotech-industrin men det finns saker vi kan göra bättre. Den här rapporten är ett bra instrument för att lyfta regionen ytterligare ett snäpp, säger Ruth Klyver på Dansk Biotek.
I slutet av 90-talet var den Danska biotech-industrin på stark frammarsch. Under perioden 1999-2002 etablerades 10 företag inom biotech per år i regionen och den sammanlagda summan av riskkapital som förvaltades i klustret steg från en till sex miljarder danska kronor. Detta var en bra början men det räcker inte, menar författarna till rapporten. Det är istället inom de kommande 5-10 åren det kommer att avgöras om regionen utvecklas till ett internationellt starkt kluster.
Rapporten visar att antalet nyetablerade företag har minskat från 14 stycken år 2007 till sju år 2008 i regionen. I stället framstår det svenska klustret som en av de mest attraktiva regionerna i Europa när det gäller att starta nya forskningsbaserade företag. I Stockholm-Uppsalaregionen har det grundats omkring 15 nya företag årligen det senaste decenniet. Detta beror bland annat på att det i Stockholm-Uppsala regionen finns flera möjligheter till kapitaltillskott och möjligheter att ta bra lån, står det i rapporten. Här finns också kommersialiseringsenheter knutna till universiteten där det finns hög kompetens inom life science och goda kunskaper i hur man startar nya bolag.
Anledningen till att Hovedstadsregionen håller på att tappa mark är framför allt att riskkapitalmarknaden har stagnerat. Och trots att kapitaltillgången har försämrats också i de andra regionerna i undersökningen ser det sämre ut för nystartade danska bolag. I Boston är till exempel den privata kapitalmarknaden mer riskbenägen vilket gör att finanskrisen inte slagit lika hårt där, enligt rapporten.. I Stockholm och Cambridge finns i stället möjlighet att får statligt stöd i tidig fas vilket nästan helt saknas i det danska klustret.
Men klustret står också inför andra utmaningar. I jämförelse med de andra klustren i undersökningen är det till exempel betydligt färre idéer som utvecklas till företag inom Hovedstadsregionen. Detta beror på en kombination av tre faktorer: Den totala budgeten för bioteknikrelaterad forskning är betydligt lägre här jämfört med både det svenska, det brittiska och det amerikanska klustren. Dessutom är samarbetet mellan grundforskning och klinisk forskning mindre i det danska klustret än i de övriga regionerna. Företagskulturen och forskarnas kunskaper om att starta företag var också sämre i Hovedstadsregionen jämfört med de utländska klustren. Universiteten i klustret saknar både erfarenhet och kompetens kring spin-off-verksamheter och därför väljs oftast licensiering i stället som kommersialiseringsmodell.
I rapporten ger Dansk Biotech, LIF och Region Hovedstaden totalt 14 rekommendationer för att stärka tillväxtförutsättningarna för biotech-klustret i Hovedstadsregionen. Ett av huvudförslagen i rapporten är att ett regionalt råd, Leadership Council, inrättas.
- Vi vill samla en handfull experter på toppledningsnivå inom både universitet, sjukhus och företag som ska utarbeta en samlad strategi för regionen så att alla drar åt samma håll. I vår region har insatserna hittills varit mer isolerade än i Stockholm-Uppsala där man är mycket bättre på centralstyrning, säger Ruth Klyver.