Här blir innovationer business
Som en del i regeringens strategi för entreprenörskap startas två spetsutbildningar inom entreprenörskap och innovation. Utbildningarna hamnar i Göteborg och i Lund.
Han har visionen om en pool av entreprenörer, som kan se affärsmöjligheterna hos universitetets innovatörer och ta uppfinningarna till marknaden.
- Forskare är i allmänhet inga goda entreprenörer, konstaterar Hans Landström.
Göteborgs universitet, GU, och Chalmers tekniska högskolas gemensamma ansökan hamnade på första plats i den internationella expertpanelens utlåtande om ansökningarna. Totalt kommer GU och Chalmers att få 10,2 miljoner kronor, fördelat på två år, till den tvååriga mastersutbildningen.
- Vårt gemensamma nätverk gör oss mycket starkare än om vi jobbar var för sig, säger Margareta Wallin, prorektor på GU.
Bidraget kommer de bland annat att använda till två nya tjänster, att bygga vidare på sina internationella nätverk och att knyta alumner och doktorander inom GU till utbildningen. På andra plats placerade sig Lunds universitet, som kommer att få 5,1 miljoner kronor under två år, för att utveckla programmen.
- Entreprenörskap ser jag som ett sätt att bidra till ett bättre samhälle. Det handlar om entreprenörskap i vid mening, såsom förändringar i offentlig sektor eller som några av våra forskare som vill förändra situationen för hemlösa. Det är också entreprenörskap, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.
Lunds universitet började arbeta med sin entreprenörskapsutbildning för bara sex år sedan. Jämfört med andra lärosäten i exempelvis Jönköping och Linköping, som har jobbat med entreprenörskap i 15-20 år, är de nya i branschen.
- Det är roligt att vi klarade konkurrensen mot dem. Vi gjorde en markant satsning och det har gett resultat, säger Hans Landström i Lund, med tillägget: Chalmers visste jag ju att vi inte kunde slå.
Det statliga bidraget kommer Lund att använda till utvecklingsarbete. Det idag ettåriga programmet kommer troligen att bli tvåårigt, åtminstone som tillvalsmöjlighet.
- Vi i Lund är lite tveksamma till en tvåårig entreprenörskapsutbildning. Jag tror egentligen inte att entreprenörer vill plöja igenom två års studier, de vill göra saker, säger Hans Landström.
Den internationella expertpanelen ville dock se en tvåårig utbildning, eftersom det är standard för mastersutbildningar i Bologna-strukturen. De kommer också att jobba med miljöorienterade affärsidéer och hållbar utveckling i ett samarbete med Miljöinstitutet i Lund och Sustainable management. Ökad internationalisering genom samarbeten med utländska universitet har hög prioritet, liksom en satsning för att samla kompetenser inom riskkapital, affärsänglar och kunskap inom intellectual property, IP.
- En sådan struktur finns säkert, men inte gentemot våra studenter. Det måste vara vårt jobb att se till att den utvecklas, säger Hans Landström.