23948sdkhjf

Lovande men riskfylld behandling

Biogen presenterade nyligen resultat från en utvärdering av sin antikropp mot multipel skleros, MS. Samtidigt har företaget inlett en studie för att följa upp hjärnvirusinfektionen PML, som är en biverkning av behandlingen.
Fas III-studien av preparatet natalizumab visar förbättrad fysisk rörlighet och förmåga att hantera information, förbättrad självupplevd livskvalitet och stabilisering av eller stimulans till nybildning av skadat myelin. Men behandlingen innebär en ökad risk för den dödliga sjukdomen progressiv multifokal leukoencefalopati, PML.

Både vid kombinationsbehandling och vid monoterapi finns fall då preparatet har givit patienter virusinfektionen PML hjärnan. Sjukdomen gör att myelin bryts ner i centrala nervsystemet och de flesta som drabbas dör inom något år efter diagnos.

Risken att få PML till följd av behandling med natalizumab beräknas i dagsläget ligga mellan en på 1000 och en på 10 000. För att studera PML hos de som behandlas med natalizumab kommer Biogen att följa 5 000 patienter under fem år, bland annat genom undersökningar med magnetkamera. Natalizumab säljs under namnet Tysabri och har funnits på marknades sedan 2006.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069