Gödsla framgångsrika projekt
Nu har pengarna från regeringens forsknings- satsning börjat trilla ner i systemet. Vilken nytta får vi av de miljarder som svenska lärosäten och forskningsinstitut nu får?
Det spelar nog ingen roll vad vi tycker. Vi måste helt enkelt punga ut pengarna. Bara i denna tidning konstaterar vi att Sverige halkar efter inom antalet pågående kliniska studier och tidigare har vi rapporterat om en biotech-industri på sparlåga och forskningsutbildningar utan pengar. För att lyckas inom den globala life science-industrin gäller det att forskare och innovatörer kan jobba långsiktigt och inte spenderar huvuddelen av sin tid på att tigga pengar. Äntligen verkar våra toppforskare få kreativ arbetsro.
När jag pratade med analytiker på riskkapitalsidan konstaterade de att de ökade anslagen inte gett en endaste förfrågan hos dem, vilket i dagsläget knappast är förvånande. Men en av analytikerna hoppades att klinisk forskning skulle få en stor del av de ökade anslagen eftersom vägen till kommersialisering är kortare här. Med tanke på bristen på dundersuccéer inom den svenska life science-branschen är det kanske inte annat än rätt att satsa lite kortsiktigt i denna för övrigt långsiktiga bransch: Gödsla pågående kliniska projekt som kan tänkas resultera i bra produkter eller företag så att vår bransch inom överskådlig tid kan få fram succéer som inspirerar andra forskare och innovatörer.
Detta är första tidningen där jag är chefredaktör och ansvarig utgivare. Det mesta är sig likt men framöver kommer det att märkas förändringar både i tidningen men kanske framförallt på vår sajt. Min förhoppning är att behålla dig som läsare av tidningen samtidigt som du mer frekvent surfar in på biotechsweden.se och tar del av våra nyheter och tjänster där. Att hålla sig uppdaterad inom ett så viktigt och komplicerat ämne som life science kräver en högre frekvens än en tidning i brevlådan en gång i månaden. Därför kommer vi att lägga mycket tid och tankekraft på att utveckla våra digitala nyhetstjänster – utan att tumma på kvalitén och innehållet på tidningen.
Och passa på att höra av dig med idéer och åsikter till mig, ingen är så lätt att påverka som en nytillträdd chefredaktör!