Hallå där Kurt Berndt ...
... som har varit med och startat ett forsknings- centrum för unga i Saltsjöbaden.
Syftet med Kunskapsskolans Naturvetenskapliga Centrum, KNC, är att utveckla, stödja och inspirera undervisning och lärande inom matematik och naturvetenskapliga ämnen vad gäller metoder, innehåll och verktyg. Målgruppen är i första hand elever och lärare inom Kunskapsgymnasiet och i Kunskapsskolans grundskolan. Vi ger grundläggande kurser inom naturvetenskap men även breddningskurser inom kemi, fysik, biologi och matematik. Vi är fortfarande i startgroparna men har fått mycket positiv återkoppling från skolornas rektorer och från elever som deltagit i våra program.
Vilka kan komma dit och använda laboratorielokalerna och utrustningen?
Vi har ett 40-bäddars internat och tar emot besök från KNCs 20 grundskolor och tio gymnasier. Delar av utrustningen används också av privata specialintresserade grupper som behärskar tekniken.
Vad finns det i labbet och vad kan man göra där?
Förutom den utrustning som finns i normalutrustade gymnasielaboratorier har jag flyttat ut två tredjedelar av mitt eget labb till Saltsjöbaden. Vi har till exempel gjort experiment med green flourescent proteins, GFP, baserat på 2008 års Nobelpris. Det finns också sju byggnader kvar från Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden.
Hur många studentgrupper har varit där hittills?
Under höstterminen har vi hittills tagit emot sju elevgrupper från naturvetenskapliga programmets årskurs ett på en veckolång kick-off med temat Konsten att vara vetenskaplig.
Varför gör ni det här?
Skolverket har rapporterat om de svenska elevernas försämrade kunskaper inom naturvetenskap och matematik, och detta är något som också har kommit att bli uppenbart i de högre utbildningarna. Att börja med basundervisning på universitet eller högskola är ett slöseri med allas resurser. Förbättringsinsatser på området behöver göras senast under gymnasieåren, eller ännu hellre under grundskolan. Sverige behöver välutbildade naturvetare och teknologer och intresset för detta skapas genom undervisning av hög kvalitet tidigt.
Vilka är det som driver stället och vem tog initiativ till projeket?
KNC, där även Kunskapsgymnasiet ingår. Det finns grundskolor för skolår sex till nio och gymnasier. Skolorna följer den nationella läroplanen och utbildningen är öppen för alla och är helt avgiftsfri. Skolornas viktigaste kännetecken är arbetssättet med en personligt utformad utbildning mot tydliga mål.