Open access för svensk forskning
Nu ska inte bara prenumeranter till dyra, vetenskapliga tidsskrifter kunna ta del av svensk forskning. Den ska vara offentlig, har Vetenskapsrådet beslutat. - Våra skattebetalare har rätt att ta del av det pengarna använts till, säger Vetenskapsrådets gd Pär Omling.
- Men det är först nu som alla universitet och högskolor har skaffat system för att föra ut forskningen till medborgarna, säger Pär Omling.
En forskare kommer att ha sex månader på sig att utveckla mätningar eller jobba med att få resultaten publicerade, innan han eller hon är skyldig att offentliggöra sina data. I exempelvis Englands vetenskapsråd har man beslutat att inte ge någon frist alls.
- Där är det noll månader som gäller och vissa har satt lägre tid, men sex månader är det vanligaste, säger Pär Omling.
Berlindeklarationen är ett europeiskt avtal, som delvis bekräftar de grundläggande värderingar som ska gälla inom EU. Det står bland annat att kunskap ska spridas med ny tillgänglig teknik till allmänheten och att Internet är ett viktigt verktyg för att göra det.
- Det handlar inte om populärvetenskap för det. Det är fortfarande kvalificerad forskning och kanske är det mest professionella i branschen som kommer att utnyttja möjligheten, säger Pär Omling.
Kravet börjar gälla i januari 2010.