23948sdkhjf

Nya utmaningar för vaccinbolag

Sedan 2006 har den globala kapaciteten för att tillverka influensavaccin ökat från 400 miljoner doser per år till 900 miljoner. -Det här är ingen business as usual för vaccinbolagen, säger Albert Osterhaus, chef för institutionen för virologi på Rotterdams universitet.
H5N1 och H1N1 är numer välkända begrepp för de flesta och efterfrågan på vacciner tog ordentlig fart när fågelinfluensan A(H5N1) närmade sig pandemistadiet.

- Vacciner är otroligt kostnadseffektiva för att bekämpa influensa, säger Albert Osterhaus.

1994 fanns en global kapacitet hos tillverkningslaboratorierna för att tillverka 135 miljoner doser per år. Det kan jämföras med dagens 900 miljoner doser. Bolagen som gav sig på att utveckla ett vaccin var de, som hade möjlighet till storskalig produktion i sina tillverkningslaboratorier. Det tar ungefär sex månader att utveckla ett vaccin med rätt antigen och grundförutsättningarna – befintlig produktion och laboratorieförutsättningar – är viktiga för den som vill vara först.

- Det är de stora vaccinbolagen som är med i pandemisammanhang. Det krävs att de har färdiga vaccin och tillverkningslaboratorier för att de skall ha en chans att hinna med i produktionen när en pandemi drabbar oss, säger Albert Osterhaus.

Enligt honom är det främst europabaserade vaccinbolag som har uppfyllt de kraven och som hittills har tagit fram vacciner mot H5N1 och H1N1.

- Men Sydamerika och Asien är på gång. Kina har redan ett vaccin mot svininfluensan och den stora efterfrågan har varit en boost för bolag i exempelvis Indonesien, Brasilien och Indien, säger Albert Osterhaus.

Han berättar att de satsar stort på bland annat sina tillverkningslaboratorier för att klara av att öka produktionen som ett svar på den stora efterfrågan.

- Det är inte någon konkurrens mellan bolagen, eftersom det är brist på vaccin. Det här är verkligen inga några normala omständigheter för företagen, säger han.

Pandemier som fågel- och svininfluensan bryter ut ungefär vart 30: e år. Därför står inte vaccinbolagen med färdig kapacitet för att möta behoven när pandemier bryter ut. Däremot har vaccinbolagen runt om i världen investerat i nya eller utökade tillverkningslaboratorier eller pressat den befintliga kapaciteten till max.

- När behovet som pandemierna har skapat ebbar ut kommer det att finnas en överkapacitet hos många bolag, säger Albert Osterhaus.

Han tror dock att glappet blir tillfälligt, eftersom det blir vanligare med vaccineringar för vanlig säsongsinfluensa.

- Jag tror inte att Sverige har nått sin topp här. I exempelvis Holland vaccineras idag 20-30 procent av hela befolkningen mot vanlig säsongsinfluensa, säger Albert Osterhaus.

Han bedömer att siffran över vaccinationer mot säsongsinfluensa kommer att stiga i Sverige.

De små bolagen som utvecklar tekniker runt vaccinen påverkas indirekt av pandemierna.

- De stora bolagen kan visa större intresse för samarbeten eller uppköp av mindre bolags tekniker, för att hänga med i utvecklingen när något stort händer, säger Albert Osterhaus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078