23948sdkhjf

Se upp för konsulten!

Kliniska prövningar blir allt dyrare i Sverige och många företag vänder sig utomlands för att gör sina studier. Men företagen måste vara klara över vad de behöver hjälp med och se igenom CRO-företagens säljarfloskler, annars riskerar outsouringaffären att bli allt annat än lyckad.
Det är dyrt med kliniska prövningar. Och det blir bara dyrare. Regelverket har blivit krångligare och mer omfattande. Landstingen har dålig ekonomi och måste se till att täcka vartenda öre av extrakostnader. Lösningen är förstås att göra sina tester utomlands. Tjeckien är hett för tillfället, det går snabbt att komma igång med en studie och priset är lägre än i Sverige. Baltikum och Polen är också på intåg i världen av globala kliniska studier.

Samtidigt är det här med outsourcing av kliniska studier inte alltid så enkelt.

Jag höll nyligen i ett seminarium på brittiska ambassaden där elva brittiska CRO-företag försökte sälja in sina tjänster till svenska biotech-bolag.. ”Vi kan göra allt för er”, var budskapet från några av presentatörerna, inlindat i fina power point-presentationer. Alla var inte imponerande, för som de flesta vet så finns det inga konsulter som kan göra allt, inte på ett bra sätt för kunden i alla fall. ”CRO-företag har ju inte så bra rykte. Det blir ju mest dubbelarbete. Men de har ändå blivit bättre jämfört med hur de var förr”, sa en av de potentiella kunderna till mig i fikapausen.

Men utvecklingsbolag som snabbt vill komma igång med sina studier och inte har vetenskapliga anledningar till att hålla sig i Sverige söker sig alltfler utomlands och måste därför hitta en bra konsult som kan göra jobbet eller hjälpa till att hitta rätt klinik för studien.

Att döma av presentationerna av de brittiska CRO-företagen tror jag det gäller att verkligen söka efter en konsultfirma som ger ett mervärde till vad de egna forskarna redan kan och håller på med. Vissa av presentatörerna hade förstått detta och levererade en klar bild över deras unika kompetens. Men även om CRO-företaget givetvis kan hjälpa till i arbetet är det till syvende och sist forskarna som själva måste ta ansvar för att deras teknik utvecklas som de hoppas och sedan fortsätta utveckla bolaget mot försäljning och eventuella affärer med större bolag.

Om CRO-företaget verkligen kunde hjälpa till med allting skulle de ju själva vara stora läkemedelsföretag i dag. I stället måste biotech-företagen vara klara över vad de behöver hjälp med och se igenom CRO-företagens säljarfloskler, annars riskerar outsouringaffären att bli allt annat än lyckad.

Tre nya bra saker med vår webb:



- Vår vänsterspalt har försvunnit för att göra sajten renare och få plats med ett nytt annonsformat. Dessa länkar hittar du under Index A-Ö.

- Vi har en ny RSS-feed, länk finns i högerspalten på förstasidan eller i din webbläsare.

- Du kan numera hitta nyhetslöpet under artikelsidorna. När du kommer till slutet av en artikel hittar du de senaste nyheterna där under.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094