Klinisk prövning i storformat till Stockholm
Karolinska Trial Alliance, KTA, ska öppna en mottagningsverksamhet för studier i fas II-IV. - Vi kommer att kunna ta emot upp till 150 patienter per studie så att företagen slipper vända sig utomlands, säger enhetschef Mia Englund.
- Öppenvårdsmottagningarna har sällan tid över för att genomföra kliniska sktudier i dag eftersom de måsta fokusera på huvudverksamheten. Därför kan de oftast bara göra studier som omfattar fem-tio patienter medan vi kommer att kunna göra betydligt större studier, säger Mia Englund.
Centret ska erbjuda ett helhetskoncept för kliniska studier som omfattar allt från patientrekrytering, mottagning, infrastruktur och studieadministration. Tanken är att kunden ska kunna välja och blanda tjänster efter sitt specifika behov, eller köpa en helhetslösning för studien från ax till limpa.
- Just nu åker vi runt till företagen och lyssnar på vad de vill ha. I dag söker sig många bolag utomlands för att göra sina studier, vi vill få dem att stanna i Sverige. Och det ska inte bli dyrare än att göra försöken utomlands, säger Mia Englund.
På det nya centrat kommer man att utföra studier inom alla indikationsområden. När verksamheten är i full gång kommer man att kunna ta emot upp till 7000 patientbesök per år inom ramen för studierna. Pateintrekryteringen ska bland annat göras genom att nätverka med primärvårdscentraler, genom annonsering och genom riktade utskick till olika patientgrupper. Verksamheten kommer troligtvis att inhysas i redan befintliga lokaler, eventuellt på Sabbatsbergs sjukhus. Centret kommer att ha åtta heltidsanställda plus 12-15 personer, framför allt läkare, på deltid.
- Tanken är att läkarna ska kunna kombinera sitt arbete inom primärvården med uppdrag hos oss genom att vi sköter den administrativa delen av arbetet centralt, säger Mia Englund.