23948sdkhjf

Fina resultat för svenskt HIV-vaccin

En fas II studie av det svenska vaccinet Hivis har visat oväntat positiva resultat på friska frivilliga i Tanzania. Nu planeras forstatta studier i både Sverige och Afrika av vaccinet som innehåller DNA från fyra olika virusstammar.
Den första studien på Hivis gjordes på 40 friska svenskar på Karolinska universitetssjukhuset 2005. Då utvecklade nio av tio vaccinerade deltagare ett immunförsvar mot hiv och gav inte upphov till några allvarliga biverkningar. Nu har vaccinet testats på 60 friska personer i Tanzania som löper större risk att smittas av viruset. Resultaten visar att alla försökspersonerna fick ett ökat antal vita blodkroppar och antikroppar mot HIV.

– Det var ett alldeles oväntat bra resultat. Vaccinet är säkert och det skapar ett immunsvar, säger Britta Wahren, professor i virologi vid Smittskyddsinstitutet och en av forskarna bakom vaccinet.

Hivis har tagits fram i samarbete mellan forskare på Venhälsan vid Södersjukhuset, Smittskyddsinstitutet, Muhimbili University of Health and Allied Sciences i Tanzania och National Institutes of Health, NIH, i USA. Vaccinet är ett kombinationsvaccin där den svenskutvecklade delen är ett vaccin med naket DNA från tre olika virusstammar som är vanliga i Afrika. De amerikanska forskarna har tagit fram den andra komponenten; DNA från ytterligare en virusstam inneslutet i kokoppsvirus.

Nu ska vaccinets sammansättning förbättras och man ska också utveckla administrationssättet. Av etiska skäl måste vaccinprodukter alltid först testas i det land där de produceras så att utsatta människor i fattiga delar av världen inte riskerar att utnyttjas i osäkra studier. Därför planeras nu ytterligare en studie på friska frivilliga i Sverige. Studien är godkänd av Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm och inlämnad till Läkemedelsverket i september 2009. Fortsatta studier är också planerade att starta i Tanzania och Moçambique under 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063