23948sdkhjf

Ny roll för leukemigen upptäckt

Två gener, som var för sig är kända för sina cancerframkallande egenskaper, kan tillsammans leda till aggressiv leukemi. - Det här är ett förvånande fynd som tyder på att det finns en mekanism bakom cancerutvecklingen som vi inte känt till tidigare, säger Martin Bergö som leder forskningen vid Sahlgrenska akademin.
Martin Bergö och hans kollegor har studerat två genvarianter som ofta förekommer vid akuta leukemier. Den ena genen kodar för proteinet RAS, som påskyndar celldelningen i flera cancersjukdomar. Den andra genen kodar för proteinet NF1, som ökar aktiviteten hos RAS-proteinet. De muterade generna förekommer sällan tillsammans och hittills har forskarna trott att effekten av mutationerna är desamma, det vill säga att de leder till en ökad aktivitet av RAS vilket i sin tur gör att blodcellerna delar sig snabbare.

Forskarna vid Sahlgrenska akademin har tidigare studerat två olika musmodeller - en som bär på den muterade formen av RAS och en som uttrycker muterat NF1. Båda mutationerna leder till att mössen får en långsamt fortskridande blodcancer. När Martin Bergö och hans kollegor sedan tog fram möss som har mutationer i båda generna visade det sig att de istället utvecklade en mycket aggressiv form av akut leukemi.

– Eftersom en motsvarande ökning i RAS-signalering inte kan förklara det kraftiga förloppet tyder det på att NF1 spelar en annan roll i sjukdomsutvecklingen än man hittills trott, som inte har med RAS-proteinet att göra. Det ger möjlighet att utveckla nya behandlingar för patienter som har mutationer i NF1, säger Martin Bergö.

Forskargruppen har nu inlett ett samarbete med en annan grupp på Sahlgrenska akademin för att undersöka vilken roll NF1-proteinet har och hur den nya kunskapen kan leda till nya behandlingsstrategier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062