23948sdkhjf

Biotechbolagens resultat varierar stort

Krisåret 2009 är över och nu redovisas effekterna i bolagens årsrapporter. Här är siffrorna och forskningsläget hos några av de största bolagen som nyligen har rapporterat.
Biovitrums resultat för 2009 slutade på 32,5 miljoner kronor, att jämföra med minus 335,5 miljoner 2008. Förvärvet av Swedish Orphan och försäljningen av de projekt som företaget bedrev inom det småmolekylära området har gjort att bolaget som numer heter Swedish Orphan Biovitrum har nischat sig tydligare. Företaget har i och med försäljningen minskat sina kostnader för forskning och utveckling med 15 procent. Bolaget har också ingått licens- och samarbetsavtal med Biogen Idec, Amgen, Affibody och Megapharma under 2009. Nettointäkterna steg under 2009 till 1,23 miljarder kronor, en ökning som bland annat beror på en förstagångsbetalning på 63 miljoner kronor från Astrazeneca, som köpte bolagets leptinmodulerarprogram. Biovitrum har också haft en ökad försäljning av produkterna Kinert och Kepivance, som förvärvades i december 2008.



Karo Bio utvecklar
läkemedel med särskilt fokus på kärnreceptorer som målprotein för preparaten. Bolaget har under året gjort en nyemission och tagit in 166 miljoner kronor. Genom partnern Merck har de påbörjat fas II-studier, samtidigt som Wyeth har tagit över Karo Bios alla FoU-projekt som fanns i bolagens samarbete. Totalt gjorde Karo Bio en mindre förlust under 2009 än under 2008 - minus 155 miljoner kronor (175), men under det fjärde kvartalet backade de med 38 miljoner jämfört med 2008-års fjärdekvartalsförlust på 31 miljoner kronor.

Även Biophausia redovisade ett sämre resultat än under 2008, även om siffrorna ligger på plus för deras del. Särläkemedelsbolaget halverar nästan resultatsiffrorna under 2009 med ett resultat efter skatt på 18 miljoner jämfört med 2008-års 32 miljoner, trots en nyemission under Q2 som tillförde 64 miljoner före kostnader. På den ljusa sidan kan nämnas att bolaget har fått in sin receptfria produkt mot halsbränna, Novalucol, för försäljning hos några dagligvarukedjor i Sverige.

Medtechbolaget Q-med , som huvudsakligen tillverkar medicinska implantat, har under året fått in pengar från samarbetsavtalet med Oceana Therapeutics som också har betalat ersättning för studiekostnader och för sin försäljning av dotterbolaget Q-med Scandinavia. Tillsammans har de inkomsterna inneburit ett tillskott på 505 miljoner kronor. Totalt redovisar Q-med intäkter för varuförsäljning och royalties på 1,36 miljarder kronor och ett resultat efter skatt på 685 miljoner (33 miljoner 2008).

Meda ökar resultatet med ungefär 550 miljoner kronor till årets resultat på 1,5 miljarder kronor. En del av resultatet består av milstolpeersättningar på 56 miljoner för produkten Retigane, som nu utvärderas av Ema och FDA. Bolaget utvecklar och säljer preparat inom andningsrelaterade sjukdomar, kardiologi, smärta och inflammationer, hudsjukdomar och nervsjukdomar. Under året har Meda tecknat två licensavtal, det ena med det svenska bolaget Medivir där de nyligen investerade 35 miljoner kronor i rättigheter till Medivirs munsårspreparat Xerese. Det andra avtalet tecknades i slutet av 2009 med Epicept. För rättigheterna till akut myeloid leukemi-behandlingen Ceplene betalade Meda motsvarande 22 miljoner kronor till Epicept i förstagångsbetalning samt ytterligare 14,5 miljoner kronor när produkten lanseras.

Active Biotechs resultat för hela året blev en förlust på 224 miljoner kronor efter skatt och en nettoomsättning på 10,8 miljoner. Förra året var motsvarande siffror minus 182 miljoner respektive 53,5 miljoner. Framöver ser bolagets CFO Hans Kolam minskade kostnader eftersom man nu håller på och avslutar en stor fas II-studie. Inom sitt område immunologi och med preparat som verkar genom att justera det egna immunförsvaret har Active Biotech idag tre projekt i klinisk fas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071