23948sdkhjf

"Industrin borde satsa mer på bredare cancerpreparat"

Olika cancerformer har flera gemensamma genetiska förändringar som kan vara lämpliga mål för nya terapier menar amerikanska forskare.
Fynden baseras på en undersökning som startade 2004 i syfte att kartlägga de genetiska förändringarna i olika cancrar. Forskarna har fokuserat på förändringar som innebär att ett visst DNA-segment antingen saknas helt eller finns i flera kopior. Studien hat gjorts på prover från 2 500 patienter och omfattar 24 olika cancerformer. I studien användes också data från 600 tumörprover som finns tillgängliga i den publika databasen.



Resultaten visar att
olika cancertyper som bröst-, lung- och njurcancer är mer lika genetiskt sett än vad forskarna tidigare har trott. I 17 av de undersökta cancerformerna hittade forskarna förändringar som fanns i mer än en av de olika typerna.

- Det här tyder på att det skulle kunna löna sig för läkemedelsbolagen att ta fram preparat som riktar sig mot dessa gemensamma genetiska förändringar istället för att fokusera på att utveckla läkemedel för behandling av en viss cancersort, säger Matthew Meyerson vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston som har lett studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062