"Det blir ett flaggskepp för svensk forskning"
Lifegene är efterlängtat av hela forskarvärlden. - Det här går inte att göra i något annat land, säger projektansvarig, Nancy Pedersen vid Karolinska Institutet.
Deltagarna i studien väljs ut slumpmässigt ur nationella register. I första hand rekryteras personer under 45 år. När dessa valt att medverka är förhoppningen att de ska värva resten av personerna i sin familj, eftersom forskarna bland annat vill ta reda på varför personer som lever i samma miljö har olika benägenhet att drabbas av sjukdomar som influensa.
Deltagarna ska lämna blod- och urinprov och svara på frågor om sina levnadsvanor och sjukdomshistoria. Det finns inget slutdatum för Lifegene utan deltagarna kommer att kallas till nya undersökningar vart femte år.
– Lifegene är unikt eftersom deltagarna är relativt unga och omfattar hela familjer. Det finns en biobank i Storbritannien med material från över 400 000 individer men där ingår bara testpersoner över 40, säger Nancy Pedersen.
Det första testcentret inom befolkningsstudien invigdes i höstas. Projektet befinner sig nu i pilotfas och i slutet av mars kommer de första 5 000 svenskarna att ha testats vid något av centrumen i Stockholm, Umeå och Alingsås. Förhoppningen är att studien ska dra igång i större skala till hösten. Som mest kommer det att finnas mellan sex och tio testcenter inom projektet samtidigt. Centren flyttas runt i olika delar av landet och totalt samlas prover från en halv miljon människor in.
Universiteten inom projektet kommer att äga den information som tas fram inom Lifegene men resultaten kommer att vara tillgängliga för både svenska och internationella forskare.
– Det här kommer att bli ett flaggskepp för svensk forskning. Det finns många forskare globalt som går och väntar på det här materialet och det går i princip inte att genomföra på samma sätt i något annat land, säger Nancy Pedersen.