23948sdkhjf

Lund kommer att klara Astrasmällen

900 förlorade jobb inom life science i en så liten ort som Lund kan aldrig vara bra. Men hur jobbigt det än känns för de drabbade så kommer biotechområdet Lund att klara smällen bra.
Landshövdingen i Skåne , Göran Tunhammar, sammanfattade det hela ganska bra när han konstaterade att ”Lund inte är en bruksort, utan har en extremt stark utvecklingskraft”. Storsatsningar som forskningsanläggningarna Max IV och ESS kommer snabbt att blåsa nytt liv i detta life science-område. I Medicon Valley-regionen finns idag många starka mindre forskningsföretag. Till skillnad från andra life science-kluster är det också nära till den danska arbetsmarknaden som kan suga upp en del av de anställda som i dag får sparken.



Sen bör vi komma ihåg
att Skåne, med varvskrisen på 80-talet som främsta exempel, framgångsrikt har hanterat stora strukturförvandlingar tidigare. 900 uppsagda är trots allt en västanfläkt jämfört med Kockumsnedläggningarna under 70- och 80-talen.



Från Astras ledning
meddelades igår förhoppningar om att de anställda ska starta eget och att det finns möjligheter för dem att ta över Astrazenecas lokaler i Lund. Exemplet med Pharmacia är förstås det som ligger närmast till hands, men frågan är om de anställda inom Astrazeneca kommer att vara lika företagssamma som de före detta Pharmacia-medarbetarna. Företagskulturen skiljer sig avsevärt mellan bolagen. Medan Pharmacia bestod av många småföretag i sig som snabbt kunde styckas av till livskraftiga bolag är Astras företagskultur betydligt mer och homogen och trygg.

Ett av Astras problem är just brist på rotation inom personalstyrkan, alltför många har suttit alltför länge på sina poster. Frågan är om de är rätt personer att starta nya life science-företag eller om de flesta hoppas på att få flytta över till Mölndals forskningsanläggning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078