Hallå där Anna Lefevre Skjöldebrand...
...som nyligen valdes till vice ordförande i Eucomeds nätverk för nationella medtechföreningar i Europa. Vilka möjligheter ser du...
- Det finns helt klart en fördel. Min ambition är att våra viktiga frågor - mjukvara, klinisk utvärdering och introduktion av ny medicinteknik - står högt på Eucomeds agenda. I Sverige ligger vi långt framme i vissa frågor och det finns ett intresse för vad de nordiska länderna pysslar med ute i Europa. Vi har mycket att lära men också mycket kunskap att dela med oss av.
Vad är syftet med samarbetet inom Eucomed?
- Samordning kring regelverk för att få ut produkter på marknaden var en viktig fråga när organisationen bildades och det är det fortfarande. Idag har Eucomed 25 nationella föreningar och även direktanslutna företagsmedlemmar. För Swedish Medtech som nationell förening är det viktigt att samarbeta på för oss relevanta områden. Det händer mycket regelmässsigt just nu och det kommer att hända ännu mer. Det blir en omstöpning av hela regelverket - de börjar titta på det i år inom kommissionen. I Sverige har våra myndigheter i praktiken bara tolkat EU-direktiv när det gäller våra regelverk. Därför är det viktigt för oss att finnas med på den europeiska arenan för att kunna påverka.
Hur aktiva är Swedish Medtech internationellt?
- Vi är relativt aktiva och har blivit det mer och mer. Framförallt inom regelverk, miljö och även hälsoekonomi. Primärt är det inom EU och även till viss del med vår amerikanska systerorganisation Advamed. De är intresserade av Sverige framförallt inom miljöfrågor.
Ni kommer också att få en ny vice vd, Anders Wennerberg, på Swedish Medtech. Vad ska han tillföra?
- Han börjar i praktiken efter påsk. Anders har jobbat inom SKL och på landstingsnivå med samordning och upphandling. Han har mycket värdefull kunskap och idéer. Även fritt vårdval, som han har arbetat med, är intressant för oss och det påverkar medtechindustrin. Det blir mer och mer privata vårdgivare och delar av vår sektor möter en helt ny verklighet. Här kan Anders bidra mycket.
Vilka är de viktigaste frågorna för Swedish Medtech 2010?
- Under året kommer man inom EU att ta upp frågan om att möjliggöra för återanändning för engångprodukter. Det är en principiellt viktig fråga för oss. Dels är det självemotsägande att engångsprodukter ska återanvändas. Vi ser en risk i att återanvändning leder till större problem med vissa produkter. Sedan har vi så klart ett fokus på det nya regelverket och nya produkter.