23948sdkhjf

Strokemedicin ger omvänd effekt på nyfödda

Läkemedel som utvecklas för att behandla stroke och hjärnskador hos vuxna kan få helt motsatt effekt på för tidigt födda barn visar ny forskning.
Forskarna, ledda av Christina Doverhag, undersökte hur både galektin-3 och NADPH-oxidas, båda inflammationsmarkörer, påverkar hjärnan hos nyfödda möss. Det visade sig att galektin-3 verkar förvärra hjärnskador som uppstår vid förlossningen medan NADPH-oxidas verkar ha en skyddande effekt.

Resultaten visar också att halten av markören galektin-3 var mycket högre hos de kvinnor som födde för tidigt jämfört med kontrollgruppen. Denna markör har tidigare inte mätts i fostervatten. De som hade höga koncentrationer av galektin-3 hade också tecken på infektion i fostervatten eller moderkaka.



Detta innebär enligt forskarna att en del läkemedel som utvecklas mot stroke och hjärnskada hos vuxna förmodligen inte kan användas till nyfödda barn med samma symtom. Preparat som motverkar frisättningen av NADPH-oxidas kan tvärtom göra att skadan förvärras.

- Däremot finns det ett ämne som kan motverka galektin-3 och som nu ska testas närmare i jakten på behandling av hjärnskada hos nyfödda barn. Ämnet är laktos eller vanligt mjölksocker, säger Christina Doverhag.

Att ett barn föds för tidigt kan bland annat bero på en bakterieinfektion i moderkakan som gör att värkarbetet startar långt tidigare än beräknat. Forskarna vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har nu hittat markörer i fostervattnet som påvisar inflammation. Studien omfattade 83 kvinnor som fick värkar eller vattenavgång tidigare än beräknat samt 15 kvinnor som genomgick planerade kejsarsnitt vid fullgången graviditet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062