23948sdkhjf

Tio konkreta förslag för framtida tillväxt i Medicon Valley

Debatt: Beslutet att lägga ner Astrazeneca i Lund bör, om något, få politikerna att inse att det är hög tid att agera för att förbättra förutsättningarna för att Medicon Valley skall kunna fortsätta vara en av Europas starkaste life science-regioner.
Om man vill hitta något positivt är det att vi i Medicon Valley har stora företag, exempelvis Novo Nordisk, som faktiskt expanderar för tillfället. Fördelen med att befinna sig i ett kluster är därför att när vissa företag går dåligt går andra förhoppningsvis bättre och har möjlighet att tillvarata den kompetens som finns.



Trots detta menar jag
att vi med rätt förutsättningar inte skulle behöva se utflyttningar och nedläggningar utan snarare inflyttningar och nyetableringar. Låt mig här beskriva några av de viktigaste förutsättningarna och även komma med tio konkreta förslag på hur vi kan förbättra tillväxtmöjligheterna för framtidens life science-företag.

Den internationella läkemedelsindustrin flyttar mer och mer klinisk forskning från Sverige och Danmark. Våra sjukvårdssystem är inte kalibrerade för att tillräckligt snabbt kunna rekrytera patienter för att på ett konkurrenskraftigt sätt kunna genomföra de studier som efterfrågas. Detta är ett väsentligt problem eftersom en stor del av den forskning som bedrivs på våra sjukhus, finansieras via kliniska studier. Ett ännu allvarligare perspektiv är att om de kliniska studierna försvinner, så riskerar svenska och danska patienter att få sämre tillgång till ny och bättre medicin.

Ett annat illavarslande tecken är att närmare hälften av de crika 50 ej börsnoterade bioteknikföretagen i Medicon Valley är i så akut brist på pengar att många av dem riskerar att behöva lägga ner sin verksamhet inom sex månader. Detta visar en ny analys från Medicon Valley Alliance. De samlade investeringarna i dessa företag uppgår till mer än 7 miljarder svenska kronor. För dessa pengar har man tagit fram en lång rad lovande läkemedelskandidater som nu har kommit så långt i sin utveckling att forskningen börjar kosta väldigt mycket pengar. Pengar som det är mycket stor internationell konkurrens om.

Analysen visar också att runt en tredjedel av de 7 miljarder som företagen använt i sin forskning och utveckling har spenderats utanför Medicon Valley. Det har med andra ord spenderats över 2 miljarder svenska kronor på forskning och utveckling utanför Medicon Valley som mycket väl skulle ha kunnat spenderas här om vi hade varit mer konkurrenskraftiga.

Medicon Valley Alliances analys kommenterades snabbt i danska medier av forskningscheferna på Lundbeck och Novo Nordisk som samstämmigt uttryckte sin oro över den framtida forskningsmiljön för små bioteknikföretag i Medicon Valley, en miljö som de stora, forskningsbaserade läkemedelsföretagen är beroende av när de vill rekrytera kompetenta, forskningsinriktade medarbetare. Medicon Valley är endast ett av 250 motsvarande life science-kluster i världen med tusentals bioteknikföretag. Kluster som alla konkurrerar om samma knappa finansiella och mänskliga resurser. Medicon Valley är ett internationellt välkänt varumärke men det är inte tillräckligt. Varumärket måste vara så attraktivt både forsknings-, utbildnings- och affärsmässigt, att det kan mäta sig med andra geografiska områden som Bay Area i San Fransisco, Boston och i framtiden Beijing och Bangalore.



De tio insatsområden
som jag här rekommenderar, skulle tillsammans kunna förbättra förutsättningarna i Medicon Valley och bidra till framtida tillväxt och värdeskapande



1.
En gemensam vision och strategi för Medicon Valley: Vi ska tillsammans i Öresundsregionen komma överens om vilken den långsiktiga målsättningen med Medicon Valley-samarbetet. Var ska vi vara om tio år, vilka är våra styrkor och vad ska vi satsa på i framtiden?

2.
Samla ansvaret för klusterutveckling på ett ställe: I dag finns det inget samlat ansvar för utvecklingen av ett offentligt/privat bi-nationellt kluster. Grovt räknat faller de många aktiviteterna i Medicon Valley in under minst fyra ministerier, tre regioner och ett större antal organisationer, som alla arbetar med olika uppdrag av betydelse för utvecklingen av Medicon Valley men utan tydlig ledning och koordinering.



3.
Inför bättre villkor för att starta nya företag: De så kallade ”proof of concept”-medel, som idag används till att förbereda forskningen för kommersialiseringsfasen, måste byggas ut. Detta ska kompletteras med ytterligare pengar till innovationsmiljöerna så att nya företag kan få adekvat hjälp i uppstarten för att senare kunna attrahera privat kapital. Inte mindre viktigt är att tillföra nya friska pengar i strategiska tillväxtfonder för att dessa företag ska klara sin tillväxtfas och för att vi i framtiden ska kunna se ett nytt Astra eller Pharmacia växa fram.

4.
Förbättra kommersialiseringen av den offentliga forskningen: Slå samman alla de små enheter som idag arbetar med att kommersialisera forskning, till en slagkraftig organisation, som får en kritisk massa av den kompetens som krävs för att genomföra kommersialisering av forskning. Mät och belöna universiteten även för deras förmåga att skapa nya företag.



5.
Inför skatteincitament för små, forskningsbaserade företag: Bioteknikföretag har ofta stora skattemässiga underskott under sina första 10-15 år men inte något överskott som de kan kvitta denna förlust mot. I England, Frankrike, Kanada, vissa delstater i USA och även i Norge har man infört regler som innebär att små, forskningsbaserade företag kan få upp till 35 procent av sina kostnader för forskning direkt återbetalda av staten, men kan då självklart inte senare göra skatteavdrag för detta underskott. Denna typ av regler tillför företagen pengar när de har som mest nytta av dem. Dessutom skulle Medicon Valley bli en mer attraktiv region för både nationella och internationella investerare då de får forskningsvärde motsvarande 1 krona och 35 öre för varje investerad krona.

6.
Reformera expertskatten: underlätta för utländska forskare att kunna få 25 procent skattelättnad och förläng perioden till 5 år: Vi är i desperat behov av forskare med internationell erfarenhet och denna förbättring kommer att göra regionen till en mer attraktiv plats att arbeta i. Om man samtidigt kan förenkla den administrativa processen för att uppnå expertstatus och dessutom göra den transparent, vore mycket vunnet.

7.
Etablera en central och självständig organisation med ansvar för att koordinera och marknadsföra alla internationella läkemedelsprövningar både på sjukhusen och inom primärvården. Det ska vara enkelt och obyråkratiskt för läkemedelsföretag att genomföra kliniska prövningar. De ska endast behöva vända sig till ett ställe som kan hjälpa dem att söka alla tillstånd och godkännanden som behövs för att starta prövningen. Denna gemensamma organisation skulle också kunna ansvara för registrering av patientdata samt utbildning av personal, så att relevanta patientgrupper snabbt kan identifieras. Organisationen ska också ha ansvar för att marknadsföra Medicon Valley som en attraktiv region att genomföra kliniska prövningar i.

8.
Skapa en gemensam svensk-dansk forskningsfond till stöd för grundforskningsom sträcker sig över nationsgränserna: Idag är det alldeles för svårt att få forskningspengar till gemensamma projekt. Det finns många outnyttjade synergimöjligheter mellan forskningsgrupper i Skåne och på Själland, men det är nästan omöjligt att finansiera gemensamma projekt.

9.
Avsätt pengar till en utökad och professionell internationell marknadsföring av Medicon Valley: Idag finns det flera organisationer som med relativt små medel försöker berätta den intressanta historien om Medicon Valley för potentiella investerare, forskare och företag som överväger samarbeten med parter här i regionen. När man ser hur mycket andra regioner satsar på internationell marknadsföring är det försvinnande lite som satsas på Medicon Valley.

10.
Mät och publicera resultaten av ovan föreslagna insatser: Det finns i dag ingen samlad statistik över hur det faktiskt går för Medicon Valley. Vi vet inte helt säkert hur många nya företag som bildas, hur de växer, hur mycket kapital de drar in, hur många nya arbetsplatser de skapar och så vidare. Det bör utarbetas en årlig mätning av denna strategiskt viktiga region, för att på så sätt säkra att framtida beslut blir optimala för regionens utveckling inom life science.

Så bästa politiker och ministrar , ni som efterlyser handling – här är tio konkreta, inte speciellt kostsamma och genomförbara förslag som kommer att gagna vår gemensamma framtid. Det är bara att köra igång och kom ihåg, att i life science-branschen, där man är van vid stora risker, så är den största risken att ingen gör något!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063