23948sdkhjf

Strålning vid cancer ökar hjärtrisk

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att strålbehandling hos cancerpatienter verkar ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
Den del av kroppen som strålas för att behandla cancer påverkas mer än vad forskarna tidigare har trott. En ny epidemiologisk studie visar att risken för hjärt- och kärlproblem ökar hos personer som har strålbehandlats mot cancer. Forskarna såg dessutom kopplingar mellan var personen hade strålats och var de senare fick problem. Personer som hade behandlats för vänstersidig bröstcancer löpte en större risk för hjärtinfarkt och för dem som hade strålats runt hals och huvud var risken större att drabbas av stroke.

En teori är att genuttrycket i blodkärlen ändras och att de över längre tid kan orsaka de problem som studien lyfter fram.

- Det har varit svårt att studera eftersom sjukdomsprocessen är så långsam. Cellstudier och djurförsök lämpar sig bäst för mer direkta effekter och studier direkt på patienter har varit uteslutet av etiska skäl, säger Martin Halle, forskare vid Karolinska Institutet.

För att bättre förstå vad som händer tittade foskarna på patienter som hade fått blodkärl transplanterade från delar av kroppen som inte hade fått strålbehandling till det strålade området. De upptäckte då att även flera år efter avslutad strålbehandling fanns tecken på inflammatoriska genuttryck i de kärl som hade bestrålats.



- Förhoppningsvis kan
kunskapen bidra till att sidoeffekterna kan minskas i framtiden, till exempel genom rätt sorts antiinflammatorisk behandling kan ges i samband med strålbehandling, säger Martin Halle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125