Branschröster: "Värdefull kompetens riskerar att gå förlorad"
Hur påverkas den svensk life science av Astrazenecas nedläggning i Lund? Några av branschens företrädare tycker till.
– Många människor berörs, och det försvagar Malmö-Lundregionen som biovetenskapligt kluster. Den internationella konkurrensen är stenhård, företag kraftsamlar och investerar, men länder som tidigare var stora på forskning kan snabbt halka efter. Beskedet från Astrazeneca har också hoppfulla element. I den knallhårda konkurrensen väljer Astrazeneca att satsa på de två återstående stora forskningsanläggningarna i Sverige, Mölndal och Södertälje. Det var inte alls självklart.
Charlotte Ahlgren, vice vd på MVA
– I ett kort perspektiv är nedläggningen i Lund väldigt tråkig. Risken finns att begåvade människor lämnar vår region, men det finns en stor arbetsmarknad. I ett långt perspektiv är jag optimist, det startar två stora infrastrukturprojekt här, Max Lab IV och ESS, som kommer att behöva många forskare. I den globala världen kommer det vara så att företag flyttar in och ut. Därför tror jag att regionen behöver en gemensam vision om hur vi ska utvecklas för att klara av såna här förändringar.
Hans Möller, vd på Ideon Science Park
– Nedläggningsbeskedet är på ett sätt ett dråpslag för Lund och för alla som förlorar jobbet. Samtidigt ska man inte glömma bort att kriser av det här slaget föder nytänkande och skapar möjligheter. Jag kan inte låta bli att tänka på hur den svenska regeringen hanterar kriser i olika branscher. När GM annonserade att man tänkte lägga ner Saab i Trollhättan tog det inte många minuter innan Maud Olofsson stod i direktsändning och deklarerade att nu skulle man sätta in extraordinära insatser.
Mats Berggren, vd på Sweden Bio
– Värdefull kompetens riskerar gå att förlorad. Men omställningar som denna är normala i en industri mitt inne i en strukturell förändring. I vår bransch behöver stora och små företag varandra. Politikernas framtidsutmaning är att erbjuda förutsättningar för att både behålla och skapa nya tillväxtföretag. Regeringen måste höja ambitionsnivån Här kan man lära av ESS i Lund. Där har man välkoordinerat, i samverkan och med framgång lyckats attrahera en toppinvestering till Sverige.