Industrifonden behöver konkurrenter
Astrazenecas forskningskris gör att bolaget måste öka sin inlicensiering från 30 till 40 procent. Det öppnar möjligheter till affärer för övriga biotechbolag i Sverige.
Samtidigt kommer ett finansiellt problem snabbt att uppstå. Astrazeneca har inte råd att forska så brett och specialiserat som tidigare. Det ska de mindre bolagen stå för och bli betalda i framtida licensaff ärer. Men om inte Astrazeneca har råd med det, hur ska då de mindre bolagen kunna finansiera denna forskning som – om den blir framgångsrik – inbringar licenspengar om kanske tio år? Faktum är att biotechbolag historiskt sett inte har visat sig vara effektivare än big pharma när det gäller att ta fram helt nya läkemedelskandidater.
Med tanke på hur dåligt den nordiska riskkapitalbranschen mår i dag så är det bara att konstatera att de mindre bolagen kommer att ha svårt att finansiera den forskning som Astrazeneca i dag inte har råd med.
Även om en del småföretag kommer att gräva guld i det nya landskapet saknar många mindre bolag uthållighet för att ens komma till den punkten där en licensaffär med till exempel Astrazeneca blir aktuell.
Det har tjatats om det förut men med dessa nya förutsättningar kanske det är dags för regeringen att engagera sig i den havererade riskkapitalbranschen. Det behövs fler aktörer som kan ta bostnaderna för många års utveckling. Statliga Industrifonden med sitt låga avkastningskrav är tyvärr alltför ensamma och skulle verkligen behöva konkurrenter eller kollegor.