23948sdkhjf

Guld hittar blodproppar

Ett skotskt forskarteam har visat att nanopartiklar av guld kan användas för att detektera proteinet trombin.
Colin Campbell och hans kollegor vid Univeristet i Edinburgh har utvecklat ett test där partiklarna injiceras i patientens blod. Partiklarna binder till trombinet och halten av proteinet kan sedan mätas genom att belysa patienten med laserljus.

Nanopartiklarna består av en kiselkärna som är 120 nanometer i diameter, omsluten av ett tunt lager guld. Utanpå guldskalet sitter korta strängar av nukleinsyror som har designats för att binda till trombinet. Dessa nukleinsyresträngar kallas aptamerer. När laserljuset träffar nanopartikeln absorberar den ljus i ett visst karaktäristiskt spektrum. Detta spektrum ändras när protein finns bundet till partikeln. Trombin används som biomarkör för att upptäcka blodproppar. Enligt forskarna kan metoden anpassas för att detektera flera andra proteiner.

Dagens metoder för att mäta trombinhalten kräver ett blodprov från patienten och innebär en multistegsanalys där fluorescerande antikroppar används för att detektera trombinet. Detta är en komplex process och signalen är dessutom inte helt pålitlig eftersom fluorescensen avtar med tiden. Med den nya metoden skulle läkare enkelt kunna övervaka högriskpatienter kontinuerligt och därmed förhindra dödsfall.

Campbell och hans kollegor har tidigare visat att guldpartiklarna verkar vara säkra att injicera i celler: de orsakar inte celldöd och hämmar inte celltillväxten. Eftersom guld inte reagerar med andra ämnen stöter kroppen heller inte bort partiklarna. Utmaningen ligger i att designa aptamerer för de proteiner man vill detektera, menar forskarna.

Studien publicerades den 2 mars i den elektroniska tidskriften Chemical Communications.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112